L’esgrima és un esport olímpic, de caràcter individual que també incorpora la competició per equips, en encontres per relleus. Dins del grup d’esports de lluita té com a característica el maneig de l’arma i l’absència de contacte físic. El desenvolupament de la tecnologia aplicada a aquest esport ha introduït eines que han donat un nou atractiu a practicants i públic, com són el sistema electrònic de marcadors i el de vídeo-arbitratge.

L’esgrima està subdividida en 3 armes: floret, espasa i sabre. Al Club d’Esgrima Sant Cugat els entrenaments es basen en la modalitat de floret.

L´edat mínima per començar s´acostuma a establir als 6 anys. Des del nostre club es recomana compatibilitzar l´esgrima amb altres activitats físiques entre 6 i 12 anys. D’altra banda, l’esgrima es pot començar a qualsevol edat, sempre que les condicions de salut ho permetin. Al club ens agrada que tots coneguin el nostre esport i ens organitzem per aconseguir-ho.

Ens agrada que els nostres infants i joves practiquin l’esgrima perquè és un esport que incideix positivament en la formació de la personalitat. A nivell mental, és un esport molt exigent que treballa la concentració, la iniciativa, la imaginació, el control de la complexitat, la disciplina, l’autonomia i la perseverança. A nivell fisicomotriu desenvolupa la destresa, la coordinació i la força.

D’altra banda, cal destacar l’alt valor social del nostre esport. L’esgrima és un esport individual que necessita indiscutiblement el grup per desenvolupar-se. Sense companys, sense entrenadors, sense suport familiar, l’esgrima no es pot practicar. Dins d’aquest context, el club ofereix a les famílies importants eines per a l’educació i la formació dels joves, en un ambient amable i des de l’experiència.

Clica la imatge per visualitzar la infografia sobre l'esgrima

L' ACTIVITAT AL CLUB

L’activitat esportiva regular del club es desenvolupa les tardes de dilluns a dijous, en 4 grups de treball segons les categories per edat del nostre esport (veure horaris a l’apartat corresponent). La disposició horària facilita la interacció entre els diferents grups, que es considera de molt valor.

La base de la formació tècnica que dona el club es fonamenta en el rodatge a la pista dels coneixements i habilitats que l’alumne va adquirint en el seu treball individual amb el mestre.

A les sessions es procura que les dues pràctiques, treball tècnic i assalts, es mantinguin ben properes, ja que es considera la manera més eficient de progressar. Per poder fer aquest treball a totes les sessions, es requereix habitualment la presència de dos entrenadors, els quals imparteixen les classes, individuals o en petits grups, en funció dels assistents i procurant que arribi a tots durant la setmana. Puntualment supervisen els assalts a la pista.

La feina dels nostres entrenadors es basa en l’observació de l’alumne. Està dirigida prioritàriament a extreure de cada alumne les seves destreses, a posar en valor la precisió: del gest tècnic, de la distància, del moment, i a desenvolupar fermament la iniciativa de l’esportista.

Cada setmana, el programa de les sessions incorpora una part de treball de preparació física bàsica. A partir d’un grau d’implicació més alt amb el nostre esport, el club ofereix un programa de preparació física més avançat, com a complement de la formació tècnica.

Quan els alumnes assoleixen els coneixements bàsics, tenen l’oportunitat de competir al circuit català, a l’estatal, i també de participar en competicions internacionals, segons les seves expectatives.

Al marge de l’activitat regular, al club també es faciliten intercanvis, convidant altres entrenadors, participant en campus d’estiu específics del nostre esport, o convidant esportistes d’altres clubs. També es procura donar visibilitat al nostre esport promovent l’organització de competicions a Sant Cugat.

Temporada

La temporada d’esgrima comença a principis de setembre i finalitza a finals de juny. Durant l’estiu es fan altres tipus d’activitats, principalment de preparació física o en forma de campus.  

Dies i hores

Dilluns 18:30-20:30
Grups M11, M13

Dimarts 18:30-20:30
Grups M17, Senior

Dijous 17:30-18:30
Grup M11

Dijous 18:30-20:30
Grups M13, M17

Divendres 18:30-20:30
Grups M17, Senior

 

Equipament

Per començar només cal portar un xandall i unes sabatilles d’esport. El club proveeix la resta del material, incloses les armes. 

Posteriorment, convé que cada esgrimista disposi del seu propi material: vestit d’esgrima, format per  jaqueta i pantalons, sabatilles adequades, mitjons alts,  careta, arma, fil de cos, i una jaqueta elèctrica.

On comprar material d’esgrima?

Llicència

A l’inici de la temporada, o en el moment de fer la inscripció, s’abonarà la llicència federativa, que inclou l’assegurança obligatòria per a l’activitat i que permet participar en tota mena d’activitats i competicions de la federació catalana.